Inleesactie 1
Tijdens deze Smart-doelstelling wil ik erachter komen hoe belangrijk storytelling is bij het maken van content. Dit komt doordat ik dit tijdens de waardenoefening ik feedback kreeg van verschillende mensen die vertelde dat ze altijd onder de indruk zijn van mijn creativiteit en kennis over verschillende dingen. Nu wil ik dus mijn kennis vergroten op het gebied van storytelling, zodat ik betere content kan maken.
Artikel over storytelling
Wat gebeurt er bij Storytelling? Bij Storytelling gebeuren verschillende dingen zoals emotionele verbinding met de doelgroep, verhalen hebben de unieke kracht om emoties op te roepen. Wanneer een verhaal goed wordt verteld, voelen mensen zich meer betrokken en kunnen ze zichzelf identificeren met de boodschap of het merk. Deze emotionele band zorgt ervoor dat de doelgroep niet alleen informatie onthoudt, maar ook een positieve associatie krijgt met het merk of product. (Joling, 2024a)
Effect op het brein, dopamine-afgifte. Verhalen die spanning of emotie oproepen, stimuleren de afgifte van dopamine in het brein. Dopamine speelt een rol bij motivatie, focus en het onthouden van informatie. Dit betekent dat een goed verteld verhaal niet alleen aantrekkelijk is, maar ook langer blijft hangen in het geheugen van de luisteraar of kijker. Creëren van vertrouwen en loyaliteit, storytelling helpt om een merk menselijker te maken. Door een verhaal te vertellen waarin waarden, uitdagingen of successen naar voren komen, kan een merk vertrouwen opbouwen bij de doelgroep. Mensen voelen zich eerder verbonden met een merk dat authentieke en relevante verhalen vertelt. Verhalen activeren niet alleen de taalgebieden in het brein, maar ook de gebieden die te maken hebben met beelden, emoties en beweging. Dit maakt de ervaring er meeslepender dan een simpele opsomming van feiten. (Joling, 2024b)
Waarom is storytelling effectief? Storytelling combineert logica met emotie, waardoor het zowel overtuigend als memorabel is. Voor bedrijven betekent dit dat ze via verhalen niet alleen producten of diensten kunnen verkopen, maar ook langdurige relaties met hun klanten opbouwen. Als je storytelling toepast in visuele bewerking mee te nemen in een meeslepende ervaring die hen niet alleen informeert, maar ook raakt op emotioneel niveau. (Joling, 2024c)
De eigenschappen van een goed verhaal bevatten over het algemeen; the ordinary world, storytelling begint met een saaie, ordinaire wereld. Dit is waar de hoofdpersoon zich bevindt voordat hij een held wordt. The special world, de onbekende wereld waar de schat ligt, maar ook het monster. De held, dit is de klant, de held maakt een reis waarin hij problemen en obstakels overwint om een schat te vinden. Een goede held in storytelling zorgt bij iedereen voor een stukje herkenning. Helden of heldinnen hebben kwaliteiten en herkenbare valkuilen; ze zijn jaloers, ze maken denkfouten of ze zijn ongeduldig. De crisis, de call to adventure. Dit is een obstakel of probleem die de held dwingt om uit z'n comfortzone te stappen. De helper, binnen storytelling is het bedrijf of een product. Deze helpt de held om obstakels te overwinnen. De schat is waar de held van droomt, een betere wereld of een perfect vooruitzicht. Maar ook het monster, dit is een obstakel of een probleem. Bij het verkopen van een product is dit een manier om urgentie te creëren bij je lezer. Op deze manier kun je storytelling dus inzetten als verkooptechniek. (Joling, 2024d)
Storytelling inzetten als contentstrategie, studies wijzen uit dat sociale storytelling zoals roddelen verantwoordelijk is voor meer dan 65% van de gesprekken die we voeren. 65% van alle gesprekken zijn dus storytelling. Dat is behoorlijk veel als je er over nadenkt, meer waarschijnlijk dan je verwacht had zelfs. Daarom is het zeer effectief om storytelling terug te laten komen in contentstrategie. Hoe je storytelling verwerkt in je contentstrategie? Door de juiste delen van je verhaal via de juiste kanalen te vertellen. Als je storytelling in wil je zetten in je contentstrategie hoef je niet het hele verhaal steeds weer te vertellen. Je kunt storytelling ook gebruiken om bijvoorbeeld je over ons pagina te schrijven of je kunt het verwerken in een social media plan. Met een beetje creativiteit kun je storytelling verwerken in alle aspecten van je content. (Joling, 2024e)
Bij Tony's Chocolonely is de ordinary world van Tony's Chocolonely is een wereld waarin kinderslavernij meer bestaat. De chocoladerepen zijn de helper die jou als held de mogelijkheid bieden om bij te dragen aan een slavernij vrije wereld. (Joling, 2024f)
Storytelling is een krachtige manier om verbinding te maken met je publiek en je boodschap op een memorabele manier over te brengen. Een goed verhaal begint met het herkennen van kansen binnen je organisatie die je wellicht over het hoofd ziet, zoals een trouwe klant die altijd terugkomt of een collega die zijn 25-jarig jubileum viert. Het gaat erom de verhalen te vinden die het waard zijn om verteld te worden. Vervolgens kun je droge feiten tot leven brengen door het verhaal erachter te vertellen, bijvoorbeeld hoe zonnepanelen op zomerse dagen bruisen van energie en warmte, met de harde cijfers ter ondersteuning. (Joling, 2024g)
Voorbeelden zijn onmisbaar om je verhaal begrijpelijk te maken en je publiek te helpen zich in de situatie te verplaatsen. Anekdotes gaan nog een stap verder: het zijn persoonlijke, authentieke verhalen van echte mensen die de emotionele kern van je boodschap raken. Storytelling draait altijd om mensen, dus maak je verhalen menselijk en persoonlijk. Vermijd een te grote focus op abstracte zaken zoals processen of technische kenmerken, en zet de mens – de held van je verhaal – centraal. (Joling, 2024h)
Authenticiteit is essentieel. Deel lessen en ervaringen, inclusief fouten en leerpunten, om een oprechte verbinding te maken met je publiek. Door je personeel of klanten aan het woord te laten, geef je je verhalen bovendien een frisse en verrassende invalshoek. Zorg er wel voor dat je verhalen aansluiten bij de kernwaarden van je organisatie. Dit versterkt niet alleen je boodschap, maar geeft je kernwaarden ook extra betekenis. (Joling, 2024i)
Gebruik beeldspraak om je verhalen tot leven te brengen. Beschrijf de geur van een hete kop koffie, de miezerige regen op een grijze dag, of de warme sokken om koude tenen. Dit helpt je publiek om de situatie voor zich te zien en echt te beleven. Tot slot is het cruciaal om je publiek te kennen. Door onderzoek te doen naar hun interesses, behoeften en emoties kun je je verhalen afstemmen en nog krachtiger maken. Met deze tien tips kun je storytelling inzetten om je boodschap met impact over te brengen. (Joling, 2024j)
