Inleesactie 1

Ik gebruik de inleesactie bij deze SMART-Doelstelling om erachter te komen wat assertiviteit is en hoe ik assertiever kan worden. Dit heb ik gedaan doormiddel van artikelen over assertiviteit en een YouTube video over hoe ik meer assertief kan zijn. (Bijlage Q)
Artikel over assertiviteit "Wat is assertiviteit?"
Op een eerlijke en directe manier voor jezelf opkomen zonder dat iemand anders te kwetsen of op een agressieve manier te reageren, kan dat? Ja dat kan dit noemen we Assertiviteit. Assertiviteit is voor veel mensen geen vanzelfsprekendheid, herken je het gevoel wanneer je in een vergadering jezelf niet durft uit te spreken hoe jij echt over de situatie denkt of dat je ja zegt op een project waar je helemaal geen tijd voor hebt? Assertief kunnen zijn, is in zulke situaties heel belangrijk. (Baak, 2024a)
Assertiviteit is namelijk het vermogen om op een eerlijke maar directe manier een respectvolle mening te geven en voor jezelf op te komen. Hierbij houdt je dus rekening met de gevoelens van de ander en ga je op een respectvolle wijze om met de gevoelens van de andere persoon. Voor jezelf betekent dit dat je op een zelfverzekerde manier kunt communiceren, nee durft te zeggen en je eigen grenzen kan stellen. (Baak, 2024b)
Assertiviteit omvat verschillende aspecten die bijdragen aan een zelfverzekerde en respectvolle manier van communiceren, de belangrijkste kenmerken en vaardigheden van assertief gedrag zijn: (Baak, 2024c)
- Op een open en eerlijke manier je gedachten, gevoelens en behoeften uiten.
- Je boodschap helder en effectief overbrengen.
- Actief en aandachtig luisteren naar wat de ander zegt.
- Je eigen grenzen herkennen, durven stellen en duidelijk aangeven.
- Respect tonen voor de grenzen en behoeften van anderen.
- Nee kunnen zeggen zonder schuldgevoelens of ongemak.
- Constructieve feedback kunnen geven en ontvangen.
- Conflicten niet vermijden, maar op volwassen manier aanpakken.
Assertiviteit is de vaardigheid om op een eerlijke, directe en respectvolle manier voor jezelf op te komen, zonder de belangen van anderen te negeren. Het bevindt zich tussen sub assertief gedrag, waarbij je de belangen van anderen boven die van jezelf stelt, en agressief gedrag, waarbij je je eigen behoeften ten koste van anderen doorzet. Assertiviteit helpt bij het stellen van duidelijke grenzen, het geven en ontvangen van feedback en het voorkomen van conflicten. Het draagt bij aan een gezonde werkplek door misverstanden te verminderen, de samenwerking te verbeteren en het zelfvertrouwen te vergroten.
Assertiviteit is essentieel voor zowel persoonlijke als professionele groei. Het vergroot van zelfvertrouwen, bevordert effectieve communicatie en helpt bij het creëren van een respectvolle werkomgeving. Om assertiever te worden, is het belangrijk om je eigen grenzen te kennen, nee te leren zeggen, actief te luisteren, in de 'ik' vorm te praten, kalm te blijven en aan je zelfvertrouwen te werken. Het ontwikkelen van assertiviteit vereist tijd, oefening en zelfreflectie, maar kan leiden tot aanzienlijke voordelen in je persoonlijke en professionele leven. (Baak, 2024d)
